Ga terug

Hittebestendig technisch textiel

20 januari 2021

Informatieboek.nl

Vele bedrijven in verschillende industrieën hebben binnen hun productie hittebestendig textiel nodig. Er zijn daarvoor verschillende soorten hittebestendig textiel te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn silica weefsel, aramide weefsel of hittebestendig glas. Maar waarvoor is hittebestendig textiel van belang? In deze blog vertellen we je wat de verschillende doeleinden zijn van hittebestendig textiel en welke producten voor jouw bedrijf van belang kunnen zijn.

Waar kun je hittebestendig textiel voor gebruiken?

Hittebestendig textiel kan binnen de productie verschillende doeleinden hebben. Deze zijn grofweg in te delen in drie categorieën. Deze vind je hieronder.

  1. Vuur, hitte en rook bescherming. Onder deze categorie vallen producten die gemaakt zijn om de brandveiligheid te vergroten.
  2. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld beschermende kleding.
  3. Thermische isolatie. Deze isolatiematerialen zorgen ervoor dat thermische energie, warmte, bijna niet tussen twee zijden van het materiaal beweegt. Thermische isolatie wordt veel gebruikt in onder andere de automobielindustrie, voor buisisolatie of in energiecentrales.

Welke producten worden er gemaakt van hittebestendig textiel?

Er zijn ontzettend veel verschillende producten waarvoor hittebestendig textiel gebruikt kan worden. Om de brandveiligheid te verhogen binnen je organisatie of productie is het verstandig om blusdekens ter beschikking te hebben. Andere producten voor vuur, hitte en rook bescherming zijn vuur en rook gordijnen of brandveilige deuren.

Verder worden er veel persoonlijke beschermingsmaterialen gemaakt van hittebestendig textiel. Het gaat hierbij vaak om kleding, maar ook handschoenen of gezichtsbescherming worden vaak gebruikt. Deze beschermingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld beschermen tegen stralingswarmte, contact warmte, het spatten van gesmolten metaal of convectie warmte. Convectie warmte is de warmte die ontstaat bij de beweging van stoffen, meestal gaat het hier om lucht of vloeistof.

Tot welke temperatuur kan je het hittebestendig textiel gebruiken?

Wanneer je producten nodig hebt die gemaakt zijn van hittebestendig textiel is het natuurlijk belangrijk om te weten tot welke temperatuur de producten goed werken.  Dit is sterk afhankelijk van het materiaal waarvan het product gemaakt is. Het ene hittebestendig textiel kan een hogere warmte aan dan het andere hittebestendig textiel. Je kunt ervan uitgaan dat hittebestendig textiel minimaal bestendig is tegen een warmte van 150 graden Celsius. Echter, er is textiel wat bestendig is tegen een warmte van bijna 1400 graden Celsius. Het gaat hier dus om grote verschillen. Silica weefsel is bijvoorbeeld over het algemeen bestendig tegen een hogere warmte dan glas weefsel. Het is echter belangrijk om de maximale warmte te checken voor de aanschaf van producten.

Hittebestendig textiel nodig voor jouw bedrijf?

Heb je hittebestendig textiel nodig voor jouw bedrijf? Zoals hierboven besproken kan dit textiel voor vele doeleinden gebruikt worden. Hiltex Technische Weefsels verkoopt verschillende soorten hittebestendig technisch textiel, waaronder Silica weefsel, Aramide weefsel, glas weefsel en ALF weefsel. Daarnaast hebben ze verschillende materialen die handig zijn bij productie in de buurt van hoge temperaturen, waaronder tape, slangen en touw koorden.

Wil je meer informatie over het gebruik van hittebestendig textiel? Wanneer je contact opneemt met Hiltex Technische Weefsels informeren ze je graag over de verschillende soorten textiel die ze verkopen en over wat de mogelijkheden zijn!

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in