Ga terug

Wat is een semiconductor of een halfgeleider

19 november 2020

Informatieboek.nl

Halfgeleider is een vertaling van het Engelse woord semiconductor. Halfgeleiders zijn de basis van elektronische producten en daarmee terug te vinden in vele producten die we dagelijks gebruiken. Alle materialen kunnen verdeeld worden in drie categorieën, isolators, geleiders en halfgeleiders. Isolators geleiden geen elektriciteit, geleiders doen dit juist wel. Veel metalen zijn goede geleiders.

Halfgeleiders is de derde categorie en hangt tussen de twee groepen in. Deze zijn interessant omdat met toevoegingen aan het materiaal de geleiding veel sterker gemaakt kan worden. Deze grote aanpassingen kunnen niet gedaan worden bij gewone geleiders. Daarnaast kan het veranderen van halfgeleiders op erg hoge temperaturen. Daarmee is het gebruik van halfgeleiders geschikt voor het produceren van meer producten dan bij het gebruik van geleiders.

In deze blog vertellen we je graag meer over wat halfgeleider zijn en waar je deze voor kunt gebruiken!

De geschiedenis van halfgeleiders

De eerste ontdekking van het effect van halfgeleiders was in 1894 door Edison. Hij zag dat bij een positieve spanning op een metalen plaat er stroom ging lopen. Hij onderzocht dit echter zelf niet verder. Het effect werkt uiteindelijk verklaart in 1897 door Thomson. De eerste toepassingen waren pas in 1904, het effect was echter nog niet door ontwikkelt dus weinig tot niet in gebruik. Pas later in de jaren twintig werden halfgeleiders gebruikt voor producten die men dagelijks gebruikt.

Welke materialen kunnen gebruikt worden als halfgeleiders?

Er zijn meerdere materialen die gebruikt kunnen worden als halfgeleider. Veel gebruikte materialen zijn silicium, germanium en koolstof. Van deze grondstoffen is silicium het meest gebruikte, dit komt doordat deze stof het zuiverst is.

Waar kunnen halfgeleiders voor gebruikt worden in het dagelijks leven?

De bekendste halfgeleider is Light Emitting Diode, ook wel een LED. Een LED creëert licht als er elektrische stroom in de doorlaatrichting loopt. De verlichting vanuit de LED wordt dagelijks in vele producten gebruikt. Denk hierbij aan verlichting, horloges, televisies of de lampjes in je kerstboom!

Het halfgeleider effect komt ook voor in zonlicht. Zonlicht kan worden omgezet naar elektrische stroom, een zonnecel. Deze zonnecellen worden steeds populairder, ze zijn milieuvriendelijk en er is veel zonlicht. Het gebruik van zonnecellen vind je terug in zonnepanelen op huizen of kleine apparaten, zoals een lampje. Deze kleine apparaten kunnen dan zonder batterij zelf voor hun stroom zorgen.

Als laatste wordt het effect van een halfgeleider ook gebruikt in zogenoemde transistors. Het halfgeleider effect zorgt ervoor dat een zwak signaal omgezet wordt tot een sterker signaal. Dit effect wordt veel gebruikt in gehoorapparaten of radio’s, maar tegenwoordig zien we het terug in vele andere elektronische apparaten.

Producten nodig voor bij het maken van halfgeleiders?

Hiltex Semi Products is al sinds de jaren 80 leverancier aan halfgeleider producenten. Hiltex maakt op maat gemaakte Aluminium schijven en kousen. De verschillende producten kunnen goed gebruikt worden bij halfgeleider toepassingen en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Zo worden producten bijvoorbeeld gebruikt bij het isoleren van productieovens. Verder zijn de producten boor-vrij, waardoor nare bijkomstigheden zoals boor-gas vorming worden voorkomen. Meer weten over wat Hiltex voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ze op, ze informeren je graag!

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in